Friday, November 1, 2013

ungku PAK & haji punya TABUNG - MANUSKRIP MItOS dalam PENULISAN (WIP)


Mukadimah:
Minggu ini patik pacal yang hina hadiri satu mesyuarat Penulisan/Editorial di Cyberjaya di mana patik dimaklumkan cara-cara untuk mendapatkan No.Kod untuk buku yang hendak diterbit. Dimaklumkan juga yang bahawasanya pada kebiasaannya permintaan untuk No.Kod akan dikenakan bayaran. Akan tetapi dalam usaha menggalakkan karya-karya baru diterbit, kerajaan mengambil langkah menyerap kos pendaftaran.

Memandangkan pada hemah patik prosesnya tidak sesukar yang disangka patik pun datang semangat untuk menghasilkan sebuah karya berkenaan Kewangan Islam.

Ramai penulis menghasilkan karya berbentuk fiksyen(fiction) atau bukan fiksyen(non-fiction). "Dengan Izin" saya ingin menulis suatu karya "mitos" atau "legenda". Sedang patik mencari ilham tentang mitos yang hendak dinukilkan, sahabat patik yang belajar di Negeri Omputeh yang diberikan gelaran "Bumbling Bee" menyampaikan sebuah firasat.

.....dan apabila pada hari Jumaat patik betemu dengan srikandi2 yang "memang brutal NTO & can write and execute matters" maka...dapatlah patik ilham penulisan cerita mitos bertajuk " ungku PAK & haji punya TABUNG ".Kisah Bermula:

Arokian diberitakan sebuah kawasan tanah di Pentas Sunda di mana tempat itu terkenal dengan emasnya, orangnya berdagang, pelayarnya selalu belayar melepasi Nusantara dan hidup mereka penuh beradab. Negeri itu diberi nama "BOLEH" kerana kebanyakan perkara baik yang direncanakan semuanya BOLEH. Hatta, TANAH BOLEH diberi nama.

Suatu hari, seorang cendikiawan yang bernama "ungku PAK" merasakan orang-orang Boleh perlu menabung sebagai persediaan untuk menunaikan haji. Serentak itu sebuah sistem kewangan Islam pun boleh di mulakan untuk memacu bermulanya Sistem atau Perbankan Islam di Tanah Boleh. Pikiaq punya pikiaq - nama yang terlekat adalah " haji punya TABUNG ".
Watak-Watak yang akan kelak diperkenalkan:-
(2) Pendekar Keris Tak Terhunus Mendaki Jis Awta 1000
(3) IsmethKetamBola

(Berhenti Untuk Makan di Islamic Kitchen, Bangi @02/11/2013
Nota: Hairan bin Ajaib ibni Pelik, baru mula nak tulis mitos....dah dapat jemputan ke acara di Putrajaya...emmmm, rujuk PIIACuF )

(4) Tuan Penasihat MP Ham

Jawatan Yang Akan Diwujudkan / Diperkenalkan:-
(1) Orang / Lelaki / Makhluk Bangku
(2) 3-5-15
(3) 3-6-15

Narasumber MITOS:-
(1) Ejensi Penyiasatan Bumbling Bee - Proyek M2
(2) Ya Pak - Proyek Tambun Tanah
(3) Srikandi Mahsuri & Srikandi Tun Fatimah (Nota: Apa lagi nama2 Srikandi Boleh Melayu selain Mahsuri & TF?)
(4) Penulis Templer - Proyek X
(5) Pedagang Firasat - Proyek T
(6) Si Chettiar Kunju - Proyek K
(7)

Jawatan OLM Bangku - Bagaimana diwujudkan!

( Ide Sepanjang Perjalanan Pergi Balik ke Debat Piala Tun Razak @03/11/2013 )

No comments:

Post a Comment