Thursday, September 1, 2011

54 Tahun MERDEKA! "MINDA" Masih diJAJAH melalui PERLEMBAGAAN!

UPDATE: 25/10/2012 - Soalan mengenai perkara ini Akan dikemukakan semasa sesi pagi acara HIKMAH pada hari Ahad, 4/11/2012.


( BENDERA, Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. 1894/95 )

( JATA, Negeri-Negeri Melayu Bersekutu )

54 Tahun MALAYSIA Merdeka!
Juga GENAP 500 Tahun EMPAYAR MELAYU MELAKA tumbang!!

Amat Gembira TanahairKU Sudah MERDEKA!

Akan Tetapi "MINDA" kita masih diJAJAH melalui instrumen Bekas Penjajah seperti "PERLEMBAGAAN", "MATAWANG KERTAS", "TAULIAH" dll

Saya tergerak menulis pandangan saya mengenai catatan tertera di atas setelah ada rakan taulan yang meminta saya mengutarakan logika saya yang telah saya ketengahkan melalui "fb wall" saya sempena "fb post" pada hari Merdeka yang ke 54.
Secara dasarnya, FITRAH Orang ISLAM (dari Zaman Nabi Muhammad S.A.W.) dan Orang MELAYU (dari Zaman Empayar Melaka) adalah orang Berniaga / ENTREPRENEURs.

Hujah yang selalu digembar-gemburkan oleh penulis British / Barat yang kononnya Penjajahan telah menyebabkan melayu (dengan izin) "to be a better farmer or fisherman" sebenarnya adalah satu tipu daya atau "smokescreen" untuk memperkotak-katikkan bangsa Melayu agar mereka terhutang budi dengan penjajah sekaligus melupakan fitrah kita adalah "ORANG BERNIAGA".

Pada hemah saya, Penjajah telah "Influence" Perangka Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu (sebelum digubal kepada Persekutuan Malaysia pada tahun 1963) agar hal-hal berkaitan Jual-Beli termaktub di bawah bidangKUASA "Federal List"...walhal 9/10 rezeki adalah dari urusan Jual-Beli atau Perniagaan.

Perlembagaan Persekutuan membezakan antara "FEDERAL" List dan "STATE" List. Islam dan hal-hal berkaitan Islam telah diletakkan dibawah bidangKUASA negeri atau "State List". Artikel 73-79 Perlembagaan dibawah tajuk "LEGISLATIVE POWERS" telah menetapkan perbedaan antara "FEDERAL List (List I)", "STATE List (List II)" dan "CONCURRENT List (List III)".

Justeru itu, saya ingin bertanya - kenapa SKIM PERBANKAN ISLAM diKAWALSELIA oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia(Federal Government). Bukankah "ISLAM" termaktub dibawah bidangKUASA kerajaan negeri-negeri Melayu yang berdaulat?

Waima dengan penerimaan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957, saya dapat merumuskan - justeru itu juga Penjajah telah menanam unsur sekularisma tanpa disedari Perangka Perlembagaan dan "meremehkan" Islam kepada hal2 keluarga & fahaman/kepercayaan orang Islam sahaja!

ALLAH S.W.T.MAHA MENGETAHUI, ALLAH KNOWS BEST!

2 comments:

 1. e-mail comments sent by MS on 2nd September 2011 (11.03am).
  >>>>>>>
  Imagine realizing after more than 30 years of living in dajjal's world that we are in dajjal's world? .... dan skarang baru terhegeh2 nak berubah.... hehehheee....
  fening...fening....
  And whats worst.... all and everything around you follows dajjal and sees you as a weird/confused freak trying to change how things are done, to follow the Quran and sunnah.
  Scary..... very the scary....
  Imagine how Nabi Muhammad felt ..... and was treated..... when he first wanted to spread Islam pada zaman jahiliyah tu.....

  Zaman sekarang ni ..... they call themselves as muslims, they pray the 5 daily prayers, they fast during ramadhan, they perform the haj, they pay zakah, they worship Allah.....but they will not accept/perform what Allah tells/order them to do as in the Quran. They choose to do some, but not others. And what do Allah say about these sort of people...?

  ReplyDelete
 2. Macam mana Rasulullah nak mengaku ummat , kalau amalan kita ni dok ikut punggung DAJJAL dalam sistem kewangan dan perundangan negara . Ramai UMMAT sukar mendapat syafaat nanti . Konsep syafaat ulama' dan anbiya' sudah suram di kalangan ummah . Mereka sibuk dengan tamatkan degree dan berusaha untuk memiliki asset dengan sistem KEWANGAN DAJJAL central bank .

  ReplyDelete